Русия ще опита да избегне дефолт по дълга си като разреши плащането му в рубли. Това заявиха днес от министерството на финансите в Москва, информирайки, че указът вече е подписан от президента Путин още вчера - на 5 март, пише ТАСС. 

Първият падеж, който застрашава страната е само след няколко дни - на 16 март, когато идват плащания за около 700 млн. долара. Страната обаче е практически лишена от щатската валута, заради санкциите по централната банка. Анализатори на JP Morgan и Moody's вече предположиха, че има вариант, в който страната няма да може да се разплати с чуждестранните си кредитори - тоест да изпадне в дефолт по дълга. 

Днес МФ на РФ казва, че ще продължи да обслужва дълга си изцяло и навреме, но и че плащанията ще бъдат повлияни от драконовските санкции, които Западът предприе по посока на Москва. 

Така че, според МФ, решението е само едно - като не може да се плаща във валута, ще се плаща в рубли. 

Всъщност, предположенията на анализаторите са, че Русия вероятно има някакви гратисни срокове за издължаването - вероятно около месец. Ако това е така, то това означава, че първата критична дата е 15 април. 

Проблемът на Москва идва от блокажа на по-голямата част от руския държавен резерв, който бе трупан в продължение на години с цената на сериозна консервативна фискална политика. Тя успя да събере общо окол 640 млрд. долара, част от които обаче са в евро, долари, японски йени. Тоест - те са просто, казано просто, бележка под линия в балансите на западните банки. Санкциите удариха именно тези резерви и Русия остана единствено със свободни пари в китайски юани и с резерва си от злато, който е малко под 3000 тона или около 132 млрд. долара. 

Проблемите обаче продължават - юаните няма да се приемат навсякъде, а златото на РФ става токсично, дори без да броим, че големите пазари на метала са в Ню Йорк, Лондон и Женева. Китай теоретично може да го изкупи, но ако махнем логистичния проблем на една страна, то остава въпросът - на каква цена? 

Рублата е обезценена от ден първи на руската инвазия в Украйна, а след санкциите започна своето напълно свободно падане. Руската централна банка опита да противодейства, въвеждайки капиталов контрол и всички учебникарски трикове за запазването й, но паниката на руснаците си каза думата и "триковете" почти не проработиха. 

В момента руската икономика се крепи на пълненето на хазната, което й осигуряват продажбите на петрол и газ. САЩ и ЕС обаче все по-сериозно обсъждат възможността за вид ембарго над руския износ, особено що се отнася до петрола.